SP werkt zwartboek Transcom bij

De SP-afdeling Groningen heeft het zwartboek over het callcenter Transcom bijgewerkt. Na gesprekken met de directie en de ondernemersraad vindt de partij dat ook hun inbreng in het zwartboek meegenomen moet worden. Met name in de klachten van (oud)werknemers over een onaangename werksfeer konden de directie en ondernemingsraad zich niet vinden. Wel wordt er erkend dat de hoogte van de lonen en het ontbreken van een pensioenvoorziening punten van aandacht zijn. Het bijgewerkte zwartboek is te vinden op de website www.lonenomhoog.nl

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Wij hebben de gesprekken als prettig ervaren en zien dat werknemers met trots over hun werk vertellen. Het is goed om te zien dat de directie en de OR het punt van de lonen en pensioenvoorziening serieus nemen.”

Uit de gesprekken kwam naar voren dat de concurrentie tussen callcenters groot is en dat opdrachtgevers voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten.

Dit heeft een remmend effect op de loonontwikkeling en de totstandkoming van een pensioenvoorziening.

“De gesprekken hebben de SP ertoe aangezet om het punt over de werksfeer te laten voor wat het is. Wij gaan ons nu vooral richten op de hoogte van de lonen en het ontbreken van een pensioenvoorziening. Want dat speelt bij werknemers in de hele callcentersector.” Aldus Dijk.

De komende weken gaat de SP alle (grotere) callcenters in Groningen bezoeken om in gesprek te gaan met werknemers over hun loon en pensioen. Dijk: “De meeste mensen zijn er de afgelopen 40 jaar niets op vooruit zijn gegaan. De mensen met de laagste inkomens gingen er zelfs op achteruit.”

De acties van de SP zijn onderdeel van een landelijke campagne om de lonen en inkomens van mensen te verhogen.

“De student, de AOW’er, de callcenterwerker, de leraar, de huurder en de zorgverlener hebben veel meer met elkaar gemeen dan met grote bedrijven en grootvermogenden. Waar bedrijven en vermogenden hun winsten zagen stijgen en hun lasten zagen dalen, bleven de lonen van werknemers achter terwijl de prijzen stegen. Dat moet en kan anders.” Aldus Dijk.

  • Bekijk hier het zwartboek.